TISKOVÁ ZPRÁVA

 

Třetí ročník soutěže o prestižní značku „Regionální potravina Moravskoslezského kraje“ byl zahájen

 

Ostrava 14. května 2012

 

V letošním roce bude v našem kraji opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Značku mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin a o jejím udělení rozhodne hodnotící komise.

 

Cílem soutěže, kterou zastřešuje Ministerstvo zemědělství, je představit široké laické i odborné veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispět tak k lepší orientaci zákazníků na trhu. „Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem, průmyslu“, uvedl Ing. Robert Kučera z Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji.

 

Do soutěže se opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70%.

 

„Stejně jako v loňském roce se bude soutěžit v devíti soutěžních kategoriích“, doplnil Ing. František Mariánek, CSc., předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko. Výrobci potravin tak mohou své produkty přihlašovat k soutěži do 6. července 2012 v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní výrobky.

 

Dalších devět výrobků se tedy bude moci chlubit označením Regionální potravina Moravskoslezského kraje a připojí se tak k vítězům předchozích dvou let, kterými jsou: Měkký tvaroh (Ekomilk, s.r.o.), Štramberské uši (Ladislav Hezký), Pečené koleno (Moravan – masná výroba s.r.o.), Nošovické kysané zelí (ZDV Nošovice), 100 % přírodní šťáva (Vitaminátor s.r.o.), Kakaové kuličky (Beskyd Fryčovice, a.s.), Minisalámky (Beskydské uzeniny, a.s.), Trefilova masopustní klobása (Vladimír Hájek – H + H, Frýdek-Místek), Čerstvé mléko plnotučné 3,5% (Ekomilk, s.r.o.), Pečené mrkvánky (Beskyd Fryčovice, a.s.), Porubská pusinka (GAMYS s.r.o.), Medovinka Originál (Jankar Profi, s.r.o.), Otické kysané zelí červené (ZP Otice, a.s.), a Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra – světlá (Mlýn Herber s. r. o.).

 

Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, zejména možnost prezentace na výstavě Země živitelka, účast na přehlídce regionálních potravin Regionfest, ochutnávky na různých akcích v kraji apod. Marketingové aktivity podporující značku Regionální potravina odstartují v červnu. Informační a inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rozhlase, doplní ji speciální mediální projekty. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem budou značku prezentovat na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen.

 

 

Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz.

 

Poznámka:

• Přihlášky do soutěže zasílají přihlašovatelé do 6. července 2012 v zalepené obálce s označením „REGIONÁLNÍ POTRAVINA“ na adresu: Regionální agrární komora Ostravsko, Horní náměstí 2, 746 01 Opava.

• Přihlásit se je možno také elektronicky, a to zasláním vyplněných formulářů na e-mailovou adresu oakop@opava.cz.

• Vzorky výrobků dodají přihlašovatelé k hodnocení do cukrárny a kavárny LABUŽNÍK, Hlavní třída 1016/63, 708 00 Ostrava-Poruba, a to ve dnech 9. – 10. července 2012, vždy v době od 8:00 do 20:00 hodin. Výrobky s krátkou dobou trvanlivosti je pak možno dodat 11. července 2012 od 6:00 do 8:00 hodin.

• Zasedání hodnotitelské komise a hodnocení výrobků proběhne ve dnech 11. - 12. července 2012.

 

Kontakt pro tisk: Karin Veselá, MT: +420 724 125 830